Gyártásunkról

A 100%-ban magyar tulajdonú kis családi üzemünk kíméletes technológiával előállított 100%-ban NAPRAFORGÓBÓL KÉSZÜLT HIDEGEN SAJTOLT ÉTOLAJOK gyártásában és forgalmazásában tevékenykedik sok éves tapasztalattal. Görbeházán, az Alföldön működik üzemünk. Termékeink minősége évek hosszú kísérletezése és a kitartó, elhivatott munkának köszönhető. Az étolajok alapanyagának egy részét saját területünkön termesztjük, másik részét ellenőrzött magyar kistermelőktől vásároljuk fel. Ennek köszönhetően a vetőmag földbe kerülésétől a késztermék előállításáig szakszerű kezelés és ellenőrzés mellett történik az étolaj gyártása. Az uniós elvárásoknak megfelelő HACCP élelmiszerbiztonsági rendszert működtetünk, a korszerű és ellenőrzött gyártás követelményeit kielégítve. Termékeink előállításánál legfontosabb szempont a minőség, nem pedig a nagy mennyiség előállítása. Az étolaj készítése során az egészséges életmód és az egészséges táplálkozás elősegítése a cél.

 

A bérsajtolás (bérpréselés) is a tevékenységi körünkbe tartozik - lásd a "Bérsajtolás" menüpontot. Kép: egy régi

Egy pici kis történelem az étolajgyártásról: „Nagyjából a második világháború végéig az olajsajtolás volt az olajkinyerés legszélesebb körben elterjedt, szinte mindenütt egyedül használt módszere.” Ezek szerint az étolajok több száz évig hidegen sajtoltak voltak, ahogy nagyszüleink mondják: olajütőkben gyártották. Ezeket ugyanúgy sütéshez, főzéshez használták, mint ma a finomított étolajokat. A képen egy régi olajütő berendezés látható. Ezt a komoly emberi fizikumot igénylő gépet két férfi kezelte. Természetesen a gyártás során akkoriban sem alkalmaztak semmilyen oldószert vagy vegyi anyagot, mint ahogy mi sem. A másik kép olajmassza préselést mutat, amihez a szőlőprés is alkalmas. Az  ülepített olajmasszából régen így préselték ki a maradék olajat. Ma már erre azért nincs szükség, mert a mai modern szűrőkből kijövő olajmasszát külön préselés nélkül fel lehet használni takarmányozásra. A hidegen sajtolt étolajok technológiai lépései semmit nem változtak. Természetesen a gépeket modernizálták, elektromosak lettek, fémből készülnek. Ma már csigás présgépeket használnak, ami folyamatos gyártást tesz lehetővé.  A présgépbe a maghéjjal együtt kerül a mag, melynek köszönhetően a teljes napraforgó szemekben lévő fiziológiailag értékes anyagok belekerülnek az étolajba. A szemek tisztaságáról egy mechanikus tisztító gép gondoskodik, mely a magtári minőségű magokat még tovább tisztítja. A sajtoló fej elején jön ki az összepréselt préselvény, míg a palástján az étolaj.   Természetesen a préselésnél sem használunk semmilyen vegyi anyagot, ahogy a gyártási folyamat többi részében sem. Ezt követi többfokozatú szűrés és hűtés. A legvégső lépés a palackozás. Mindezek után az étolaj bekerülhet az Ön konyhájába, ahol egészséges ételeket készíthet vele.

A fenti rajzokon a régmúlt idők gyártó eszközei láthatók, míg a fotók arról tanúskodnak, hogy hogyan lehet ötvözni a hagyományos technológiát a 21. század gyártó eszközeivel, és hogyan lehet oldószerek, vegyszerek nélkül gyártani. A fotók a mi üzemünkben készültek.

 

A gyártás lépései a hidegen sajtolt étolajnál:

1. a magvak mechanikus tisztítása (ez nagyon fontos, mivel a magtári mag nem 100%-os tisztaságú!)

2. préselés mechanikus csigaprésen

3. többfokozatú szűrés 

4. palackozás

 

Végezetül ide teszek egy kisfilmet a hidegen sajtolt olajok gyártásáról. Nekünk nincs ilyen profi filmkészítő hátterünk, ezért a Discovery Science televízió kisfilmjét tettem fel. Ez egy nagyobb teljesítményű és kihozatalú prés, mint a miénk, de az elv ugyanaz.