Finomított? Extra szűz? Hidegen sajtolt? Mik ezek a kifejezések?


Kedves Látogató!

Mi kereskedőkön keresztül értékesítünk, ezért sajnos lakossági felhasználókat nem áll módunkban kiszolgálni. Megértését köszönjük! A forgalmazó boltok listája itt található! 

Növényi olajokat gyártunk és forgalmazunk több mint 20 éves szakértelemmel folyamatosan ellenőrzött üzemünkben. Máriatövismag-olajat, lenmagolajat, mákolajat, tökmagolajat, napraforgó olajat, repceolajat készítünk KIZÁRÓLAG hidegen sajtolással. 

Írhatnánk itt manapság oly divatos frázisokat, hogy pl. "100 %-ban természetes, csúcsminőségű alapanyagokból, őszintén és egyszerűen, kézzel készült a tapasztalt présmester szakértelmével, egyenesen a tanyáról jött a mag, ahol terem" stb-stb. A tudatos vásárlók számára már unalmas marketing-szöveget én kihagyom. Inkább pontosan leírom, hogy az előírások szerint hogyan készülnek az étolajok, és mikre kell figyelni a vásárláskor. A stájer, másnéven őrségi tökmagolaj nem hidegen sajtolt, még akkor sem, ha valaki annak akarja beállítani. Ez utóbbiak szűz olajok. A finomított olajok gyártási módszereit sokan nem is sejtik. Pedig érdemes volna... A hidegen sajtolt olajokban van a legtöbb hatóanyag, mivel a sajtoláskor semmilyen manipuláció nem történik a maggal és utána az olajjal sem. Viszont ilyen módszerrel nyerhető ki a legkevesebb olaj a magból. ezért gyártanak így kevesen. Mi kizárólag hidegen sajtolt olajokat gyártunk!

Finomított? Extra szűz? Hidegen sajtolt? Mik ezek a kifejezések?

Hogyan tud akkor Ön eligazodni az olajok kínálatának tömkelegében? Egyszerűen csak a Magyar Élelmiszerkönyv (Codex Alimentarius Hungaricus) étolajokra vonatkozó 2-4211 számú irányelvét kell figyelembe venni és követni. Ezt sem forgalmazónak, sem gyártónak felülbírálni nem szabad, KÖTELEZŐ (lenne) betartani! Kiemelem az ide vonatkozó részt.

"3. §
1. Az étolajok az előállítási technológia szerint lehetnek:
a) Szűz étolaj
Az alapanyagokból (2. pont) tisztítás (idegen anyagok eltávolítása) és bizonyos magvak esetében hajalás és aprítás után mechanikus úton, préseléssel állítják elő az olajat.
Az olajkinyerés elősegítése érdekében a hőkezelés (kondicionálás) megengedett.
Az olaj kizárólag vizes mosással, ülepítéssel, szűréssel, centrifugálással tisztítható.
b) Hidegen sajtolt étolaj
Az alapanyagokból (2. pont) tisztítás (idegen anyagok eltávolítása) és bizonyos magvak esetén hajalás és aprítás után, mechanikus úton sajtolással állítják elő az olajat, hőkezelés nélkül. A hidegen sajtolt olaj kizárólag vizes mosással,
ülepítéssel, szűréssel és centrifugálással tisztítható.
c) Finomított étolaj
Az alapanyagokból (2. pont) tisztítással, sajtolással és/vagy extrahálással és finomítással állítják elő az olajat."

Az előállítási technológiát a gyártónak KÖTELEZŐ feltűntetni az étolaj címkéjén (az olaj jelölésén) !!! Amennyiben nem jelölik meg egyértelműen a gyártás módját a címkén, az már eleve szabálytalan, de a vevőben is joggal ébreszthet kételyeket.

Az étolajgyártási irányelvek szerint a szűz és extra szűz olajoknál az olaj kinyerése érdekében hőkezelés megengedett. Így készül a stájer vagy őrségi tökmagolaj is. Értelemszerűen ezeknél az olajoknál a hatóanyagok nagy része "kiég" az olajból a mag pirítása közben. Maradjunk annyiban: kíméletes pirítás nincs! Vagy van pirítás, vagy nincs, de ha van, az az olaj már nem hidegen sajtolt!!! Nemcsak tökmagolaj, hanem más olajok is készülhetnek szűz gyártási eljárással.  Bővebben a tökmagolaj menüpont alján olvashat ezeknek készítéséről. Végezzünk el egy gondolatkísérletet! Induljunk ki három egyforma zöldségből és készítsük el őket különböző módon. Ön szerint melyik zöldségben a legtöbb a vitamin? A nyersben, a grillezettben, vagy a lecsónak kifőzöttben? A kérdés költői... Rosszindulatúak mondhatnák most azt, hogy a hidegsajtoláskor is keletkezik hő. Valóban, de  az általános iskolai fizika tanulmányaiból mindenki emlékezhet rá, hogy súrlódás, préselés nincs hőfejlődés nélkül. Ez hát az oka a minimális hőhatásnak. Mekkora ez a hőhatás? A gyakorlatban ez a hő kb. 40 C-ot jelent, de ez is csak addig a pár tizedmásodpercig, amíg az olaj átmegy a sajtoló fejen. Általános szabályként elmondható: a sajtoló fejek úgy vannak megtervezve, hogy az olaj soha ne lépje túl a 70 C-ot. És még ez a maximális hőmérséklet is messze elmarad a szűz olajok gyártási hőfokától. Gondoljunk csak bele: mivel vízzel át van itatva a szűz olajok gyártásához használt összedarált alapanyag, ezt el kell belőle tűntetni. A víz forráspontja ugyebár 100 C. Tehát jóval 100 C felé kell hevíteni az alapanyagot, ha azt akarjuk, hogy az összes víz kijöjjön az összegyúrt alapanyagból. Ez a gyakorlatban kb. 120 C lehet, ezen a hőmérsékleten pirítják az összedarált, vizezett magot legalább 20 percig! Mindezekből egyértelműen kiderül, hogy a legtöbb növényi hatóanyagot a hidegen sajtolt olajok tartalmazzák az összes olaj közül !!!

Mi az az extrahálás? Hát, ezen MEG FOG DÖBBENNI !!! Olvashat róla itt!

Megérkezett a hidegen sajtolt 100%-os tökmagolaj és mákolaj! Hamarosan indul az új játék! Nyerhet majd termékeket a Facebook oldalunkon ide kattintva! Mire jó a mákolaj? Megtudhatja itt. Mire jó a tökmagolaj? Megtudhatja itt. Ötletes és hasznos ajándék nagymamának, édesanyának a mákolaj, nagypapának, édesapának a tökmagolaj! A mákliszt, pontosabban a mák pellet is a portfóliónkba tartozik. Paleo -sok, vagyis a paleolit táplálkozás hívei, paleolit klub -ok figyelmébe ajánljuk a mák pelletet.

Ismertető füzetünk innen letölthető és szabadon terjeszthető. (mérete 5 MB !!)

 

Termékeink természetes eredetűek, ezért színük, illatuk és ízük a szezonális különbségeknek és az alapanyag fajtájának megfelelően változhatnak, de ez nem befolyásolja a termékek minőségét. Érdekes jelenség a természetes (nem vegykezelt) olajoknál az, hogy hidegebb hőmérsékleten tárolva időnként kiválások tapasztalhatók, ami az étolaj áttetszőségét átmenetileg befolyásolja. Ezek az alapanyagban természetesen jelen lévő viaszok és a lecitin, amik az étolaj normál hőmérsékletre történő visszahelyezése után pár óra elteltével ismét láthatatlanná válnak és az étolaj újra áttetsző lesz. Ez a jelenség természetes, nem jelent minőségcsökkenést. 

 

 

 

 

Állattartóknak ajánlott termékeink

TAKARMÁNYOLAJ

Ez a szó szoros értelmében nem is takarmányolaj, hanem félkész étolaj. Tiszta napraforgóból van préselve - tehát nem ocsúból vagy söpredékből - , ezért hidegen sajtolt "étkezési" takarmányolajnak, vagy egyszer szűrt olajnak is hívják. A gyártás során a mechanikus sajtolást követően egyszer szűrjük az olajat, így szilárd részek nem maradnak benne. Természetesen ez az olaj sem érintkezik semmilyen vegyi anyaggal a gyártás során. Benne maradnak a napraforgóban természetesen megtalálható vitaminok és ásványi anyagok.

Felhasználás takarmányként:

Jelentős tápanyagforrás. Tapadóképessége miatt porosodás gátló hatása is van, ezzel a takarmányveszteség elkerülhető.

a) Baromfi takarmányozása: tojástermelő és broiler baromfinak is a táphoz keverve 1...3%-ban hatékony energiaforrás.

b) Fiatal malac, szarvasmarha takarmányozása:  a táphoz keverve 1...3%-ban hatékony energiaforrás.

c) Ló takarmányozása:  A lovak szőrváltásakor igen fontos az olajtartalmú takarmány - de más időszakban is, ha azt akarjuk hogy szép, csillogó szőrű legyen a lovunk. Erre tökéletes megoldás a napraforgó takarmányolajunk, hiszen magas maradék olajtartalma van.

d) Méhek: kaptár impregnálás: Erre nagyon jó megoldás lehet a takarmányolajunk, hiszen teljesen természetes és nem tartalmaz semmilyen oldószert, vegyi anyagot, ellentétben a mesterségesen előállított kemikáliákkal. Lenolaj helyett is alkalmazhatjuk, mivel olcsóbb mint a lenolaj! Egy hozzávetőleges viszonyszám: 1 dl / fiók.

Jótanácsok: nagyon hideg időben, -18 °C-nál és ez alatt dermed a takarmányolaj (az étolaj is!). Javasolt ilyenkor kicsit melegíteni rajta annyira, hogy a kocsonyás jelleget megszűntessük. A másik megoldás, hogy emulgeálóval és vízzel keverjük el. Ezekkel  a megoldásokkal el tudjuk kerülni a takarmányhoz való keverésnél a csomósodást.

 

Étolajaink egyéb felhasználása:
- fa konzerválás
- permetezéshez tapadószer
- szappangyártás, káliszappan gyártás
- Felhasználható hagyományos adagolós Diesel üzemű (nem nagynyomású) belsőégésű motorok üzemanyagaként áramfejlesztőkhöz, szivattyúkhoz, és egyéb stabil motorokban - "biodízel". A lényeg az, hogy ne legyen túl hideg az idő.


NAPRAFORGÓ PRÉSELVÉNY (PELLET, GRANULÁTUM, POGÁCSA, SZUCSKA)

Az általunk gyártott NAPRAFORGÓ PRÉSELVÉNY (pellet, granulátum, pogácsa) jó választás lehet az extrahált (hexán oldószerrel gyártott – azaz ipari benzinszármazékkal) és legtöbbször génkezelt szójadarával szemben vagy annak kiegészítéseként, hiszen ez a pellet nem tartalmaz oldószermaradványokat még határérték alatt sem. Gyártása kizárólag mechanikai eszközzel (csigás présgép) történik, semmilyen vegyi kezelést nem használunk. 
A fehérje biológiai értéke kedvező, a lizin kivételével a többi esszenciális aminosavat megfelelő mennyiségben tartalmazza. Antinutritív anyagoktól mentes, így közvetlenül hasznosítható takarmányozásra. Ásványianyag és vitamin-tartalma jól kiegyensúlyozott. A pellet emészthetősége javítható, ha mechanikai kezelésben (finomra darálás, granulálás) részesítik. A tojótyúkok, tenyészbaromfik takarmányában 10-15 %-ban is hasznosíthatjuk. A tojástermelést és a tollfejlődést előnyösen befolyásolja…..

A „napraforgó darát”  extrahálással gyártják, azaz oldószerekkel érintkezik. Ezzel ellentétben mi nem használunk semmilyen vegyi anyagot a gyártáshoz, csak mechanikus présgépeket.

Összehasonlító adatok:

száraz-anyag

Nyers-fehérje

% sza.

Nyers-zsír

% sza.

NE1

tejtermelő nettó energia

nyersrost

% sza.

Napra-forgó préselvény

90…93 %

22…25

%

14…18

%

7…7,5

MJ/kg sza.

18…26

%

Napraforgó

89…92 %

17…19

%

47…50

%

10…11

MJ/kg sza.

16…17

%

Extrahált napraforgó dara

89…92 %

37…40

%

1…2

%

6…6,5

MJ/kg sza.

17…18

%

Extrahált szójadara

88…90 %

39…48

%

1…2

%

7…8

MJ/kg sza.

6…8

%

Takarmányozási szakirodalmak alapján

Következtetés a táblázat adataiból:
A NAPRAFORGÓ PRÉSELVÉNY és az extrahált szójadara (továbbiakban szójadara) összehasonlítása:
Zsírtartalom: a szójadaráénak a tízszerese!
NE1 tejtermelő nettó energia: közel azonos a szójadaráéval!
Maradék olajtartalom: nagyon magas (20...25%), ez nagyon kedvezően hat a tojástermelésre, tollfejlődésre, az állat szőre szép lesz tőle. A szójadarának nincs olajtartalma (max. 1…2 %).
Rosttartalom: a magasabb érték kedvez a tejtermelésnek
Fehérjetartalom: a szójadaráénak valamennyivel több mint a fele
Jótanács: Darálni szükséges! Darálás után nem irritálja az állat gyomrát, mivel nagy nyomáson lett összepréselve. (A "sima" napraforgó darálás után is irritálja a gyomrot.) Bekeverése a szemes takarmány  darához 10...15%-ban ajánlott, így a szója kiváltása és egyéb koncentrátumok kiváltása megvalósítható.
Ízesítve, darálva hal etetőanyag -ként is szokták használni, mivel a magas olajtartalma miatt a halakon gyorsan átfut a pellet, és ők mohón falják tovább, nem hagyják ott az etetőhelyet. A titok a megfelelő ízesítés. A legtöbb horgászbolti etetőanyag tartalmaz darált napraforgó préselvényt. Az extrahált (oldószerrel kioldott) "napraforgó dara" nem alkalmas ilyen célra, mert annak gyakorlatilag semmilyen maradék olajtartalma nincs!
Kecske takarmányozása: 1/3 arányban hozzá lehet keverni a ledarált napraforgó préselvényt a darált terményhez, és a tejhozam 20%-kal magasabb lehet.

Érdemes szakirodalmat olvasni arról, hogy a manapság előállított szója leginkább génkezelt növényből származik! Egy pár perces video a génkezelt szójáról:
http://www.youtube.com/watch?v=EuxRXjaO3z4


Oldalunk cookie-kat ("sütiket") használ. Ezen fájlok információkat szolgáltatnak számunkra a felhasználó oldallátogatási szokásairól, de nem tárolnak személyes információkat. Szolgáltatásaink igénybe vételével Ön beleegyezik a cookie-k használatába. További információ

Elfogadom