Vaj, vagy margarin?

Ezt a cikket egy barátomtól kaptam e-mailben. Aztán rákerestem a neten, és megtaláltam egy olyan változatát, ahol kicsit "tudományosabban" ki van egészítve.

Az etelreformer.blogspot.com cikke 

Ezzel a cikkel az a helyzet, hogy egy jó ügyet kicsit ügyetlenül ad közre. Megpróbálom kijavítani ismereteim alapján. 
A vajról köztudott, hogy élő és sok tekintetben hasznos élelmiszer. A margarinból pedig már, hogy kissé csökkentsék az egyre tájékozottabb vásárlóközönség ellenállását, SZÍVBARÁT változat is készült. Van belőle már olívaolajjal kevert is, amivel eléggé “megvezetik” a naív, mit sem értő – sejtő – fogyasztót. A jól szövegezett reklámok megtévesztő hatása és ezzel együtt az ilyen termékek emberi egészségre gyakorolt rombolása együtt jár. Mire kiderül(ne) egy-két turpisság, a fogyasztók tömegei vették és ették meg. Nem lehet eléggé résen lenni.
Nézzük közelebbről a CÍMADÓ tételt. Következzék a cikk: (Dénes Ottó)
"A margarint mindössze EGYETLEN MOLEKULA választja el attól, hogy MŰANYAG legyen. Ez a tény elegendő volt számomra, hogy kivonjam az életemből a margarint és minden mást, mely hidrogénezett (ez azt jelenti, hogy az anyag molekuláris szerkezetét megváltoztatják).
Ki lehet próbálni a következőt: Vegyél egy doboz margarint és hagyd a garázsban, vagy árnyékos helyen!
Mindenesetre olyan helyet kell választani, ahol a vaj hűtés nélkül biztosan megromlana kb egy hét alatt.
Néhány nap múlva a következőket figyelheted meg: Sem legyek, sem más egyéb, idegesítő muslica nem fog a közelébe menni (ez azért sejtet valamit).
Nem lesz rothadt vagy büdös, mert nincs tápértéke. Semmi sem fog kinőni rajta. Főleg azok az ici-pici mikroorganizmusok nem fognak rajta kifejlődni.
Miért?
Mert a margarin majdhogynem műanyag.
Kőolaj származék van benne."

(MEGJEGYZÉS: ahogyan az un. FINOMÍTOTT étolajban is, mivel a gyártástechnológia megköveteli a benzolszármazékok jelenlétét, amikkel a kipréselt magból- például a napraforgómagból – a visszamaradt „pogácsából” még kioldják az olajat. Azonban a kinyert olajból el kell különíteni a kioldó benzolszármazékot és visszaforgatni a kioldó rendszerbe. A végtermék – az étolaj – sajnos nem biztos, hogy teljesen mentes az oldószertől. Ezért lenne jelentősége a hidegen sajtolásnak. Az ilyen étolaj mellékíze a FINOMÍTÁST nélkülöző extrudálási eljárásnak köszönhető, de ez nem károsítja az egészséget, csak egyféle ízhatás, amit meg lehet szokni. Dénes Ottó)


"Megolvasztanád a műanyag edényedet rákennéd a pirítósodra?
A margarint eredetileg pulykák hizlalásához fejlesztették ki.
Mikor az a pulykák halálát okozta, az emberek, akik a kutatásra szánt, befektetett pénzüket vissza akarták kapni, összedugták a fejüket. Ez egy fehér anyag volt, és semmi nem utalt arra, hogy élelmiszer,ezért sárgára színezték és úgy adták el a vaj helyettesítőjeként.
Kitaláltak néhány ötletes új ízt is.
Tudod, hogy mi a különbség a margarin és a vaj között?
Olvasd végig...nagyon érdekes lesz!
Mindkettő ugyanannyi kalóriát tartalmaz.
A vaj kicsit gazdagabb telített zsírban: a vajban 8 gramm, míg a margarinban 5 gramm. A margarin fogyasztása nők esetében 53%-kal növeli a szív- és érrendszeri megbetegedéseket, összehasonlítva ugyanannyi elfogyasztott vajmennyiséggel, legalábbis a legújabb harvardi orvostudományi tanulmány szerint. (ezt jó lenne hitelesen közzétenni, vagy legalább az elérhetőségét. D.O.)
A vaj fogyasztása növeli az egyéb táplálékokból származó tápanyagok felszívódását.
A vaj, táplálkozás szempontjából sok előnnyel rendelkezik, míg a margarin csak néhánnyal, mivel ezek hozzáadottak. Például szintetikus vitaminok.
A vajnak sokkal jobb íze van, mely más ételek ízét is kiemeli.
A vaj több évszázados múltra tekint vissza, míg a margarin még 100 évesre sem.
És most a margarinról...
Nagyon gazdag hozzáadott zsírsavakban.
Ez megháromszorozza a koszorúér elmeszesedésének kockázatát.
Növeli főleg az LDL (rossz koleszterin) szintjét, míg a HDL (jó koleszterin) szintjét csökkenti.
A rák kialakulásának kockázatát kb. ötszörösére növeli. Rontja az anyatej minőségét. Csökkenti az immunrendszer reakcióját. Csökkenti az inzulin reakcióját."

Oszd ezt meg a barátaiddal...(Amennyiben "kenyérre akarod őket kenni")!

Ismeretlen szerző műve -egyébként egy amerikai lánclevél került szó szerinti lefordításra. Nem éppen tudományos, de azért érdemes átgondolni.

Az indexen bírálták ezt a lánclevelet, az OÉTI (Országos Élelmiszerbiztonsági és Táplálkozástudományi Intézet) főigazgató-helyettesét kérdeztek meg, aki a margarin mellett tette le a voksát. Nem véletlenül, hiszen az OÉTI egy állami intézmény. Az ilyen intézmények - saját kísérleti és gyártó apparátus hiánya lévén (ami miatt ezeket az intézményeket természetesen nem lehet hibáztatni) - a legprofitéhesebb nagyvállalatoktól kapják a "legújabb tudományos" információkat, amik általában az egészség helyett a nagytőkét szolgálják.

Nyomtatás

Oldalunk cookie-kat ("sütiket") használ. Ezen fájlok információkat szolgáltatnak számunkra a felhasználó oldallátogatási szokásairól, de nem tárolnak személyes információkat. Szolgáltatásaink igénybe vételével Ön beleegyezik a cookie-k használatába. További információ

Elfogadom